Naše zkušenost s Prezentiádou - Trio červených a jejich cesta k vítězství

03.02.2017 | Petra Plachá | Ostatní

Vítězem minulého ročníku v kategorii základních škol se stal tým Trio červených. Pavel Chadima, Michaela Janecká a Petra Vacková za námi na Grandfinále přijeli ze Základní školy Litomyšl. Co všechno na Prezentiádě zažili, co se naučili a jaké bylo finále? 

„S nápadem pustit se do Prezentiády přišla paní ředitelka. Sešli jsme se jako tým a začali se domlouvat na prvních detailech. Na naší škole jsme byli již 3. generace, která se Prezentiády účastnila, takže jsme už od starších kamarádů trošku věděli, do čeho jdeme.

Na přípravu prvního kola jsme měli dva měsíce. Po celou tu dobu jsme se scházeli, abychom společně shromáždili nápady a vytvořili prezentaci. Měli jsme skvělý tým, tím pádem práce byla neuvěřitelně kreativní a zábavná. Škoda, že jsme měli na prezentování maximálně 10 minut, naše nápady by totiž zaplnily daleko větší čas!

Pak nastal Den „D“ - krajské kolo v Pardubicích. Na tamějším gymnáziu se nás sešlo sedm týmů, své práce jsme prezentovali celé dopoledne. Krátce po poledni proběhlo vyhlášení, při kterém nás porota potěšila zprávou, že postupujeme na Grandfinále do Brna. 

Měli jsme před sebou týden odpočinku, než jsme se dozvěděli nová finálová témata. Práci, na kterou jsme předtím měli dva měsíce, jsme teď museli stihnout za pouhých 6 dní. Pracovali jsme téměř nepřetržitě. Tvoření  prezentace, scénář, focení fotografii nebo točení videa byl náš každodenní chléb. Ani o víkendu jsme nezaháleli, scházeli jsme se ve škole a společně tvořili. Nakonec jsme to všechno stihli a se vzrušením "frčeli" vlakem do Brna.

Prezentovalo se na Ekonomické fakultě Masarykovy univerzity. Sál byl mnohonásobně větší než ten, který jsme si pamatovali z Pardubic. Dalo se s tím ovšem vypořádat. Po krátké úvodní řeči organizátorů začaly postupně prezentovat jednotlivé týmy. Pořadí  bylo vybíráno podle losu, takže nikdo delší dobu předem netušil, kdy přijde „jeho chvíle“. Napětí a tréma byly obrovské! Srdce jsme cítili až v krku. Každý tým téma uchopil trochu odlišně, a tak se bylo stále na co dívat a my, jako posluchači, jsme se ani při jediné prezentaci nenudili. Náhle přišla řada na nás. Odprezentovali jsme, odpověděli na otázky poroty a vrátili se zpět na svá místa. Přišlo uvolnění, ale i zpytování, co jsme mohli říci lépe, jak jsme mohli odpovědět vtipněji… Jistě to znáte, až když je po všem, napadá vás, co jste měli…. Dále jsme tedy se zájmem sledovali ostatní týmy. 

Po skončení prezentačních bloků se porota za zavřenými dveřmi začala radit o výsledcích. Zhruba po půlhodině měli jasno. Vyhlášení začalo. Na prostranství před katedrou začaly zvát jednotlivé týmy od posledního místa. Nikdo se nemusel stydět, vždyť už jenom dostat se sem byl obrovský úspěch! Postupně se řada čekajících týmů na své umístění krátila, až jsme zbyly jenom dva. Tep, kterým naše srdce bila, ještě zrychlil. Porotci nás mučivých a dlouhých pět minut "dusili". Poté vyhlásili druhé místo a k našemu velkému překvapení jsme to my nebyli. Zalil nás nepředstavitelně úžasný pocit euforie. Podařilo se nám vyhrát Prezentiádu! Všechna naše snaha a píle se nám konečně vrátila. A v mnohonásobně větším měřítku. Konkurence byla opravdu veliká, a tak jsme snad ani nedoufali, že bychom mohli vyhrát. Bylo to prostě úžasné!

Domů jsme se vraceli plni dojmů a zážitků z celého dne, ale hlavně jsme se moc těšili z toho, že jsme vyhráli. Ta kreativní a úžasná energie, která vás při práci na Prezentiádě pohlcuje, je totiž naprosto nenahraditelná. Další velkou výhodou je, že získáte spoustu inspirace a dobrých zkušeností do budoucna. Ty využijete v každodenní m životě, nejen v této soutěži.

Jestli váháte, zdali se máte do Prezentiády pustit, z vlastní zkušenosti vám můžeme říci, že to stojí za to!"

Míša Janecká a Pavel Chadima z Tria červených, vítězný tým Prezentiády 2016 v kategorii ZŠ