T&T - Prezi, PowerPoint a mnohem víc

15.02.2017 | Petra Plachá | Tipy a triky

Prezi nebo PowerPoint? Nebo něco úplně jiného? Při vytváření prezentace máte mnoho možností, co si vybrat. Pokud jste si určili téma, shromáždili informace a rozmysleli si, jak bude vaše práce vypadat, je na řadě zvolit si, jakou formou a v jakém programu budete vaši prezentaci vytvářet. Třeba vám s tímto úkolem trochu pomůžeme.

To jak prezentaci pojmete, je samozřejmě jen na vás, ale měli byste ji přizpůsobit tomu, kde a komu ji přednášíte, forma i výběr vhodné techniky záleží na počtu posluchačů, cíli vaší práce i na možnostech přednáškové místnosti. Prezentace totiž nemusí znamenat jen rozsáhlý dokument plný obrázků, tabulek a textu, může být připravená například formou diskuse, kde se zapojení diváku postará o jejich pozornost. Stejně tak může být zajímavé video doplněné živým komentářem. Na poradách a jednáních jsou oblíbené flipcharty, které se využívají k zapisování a zakreslování důležitých informací, posluchač si tak jednodušeji udrží přehled a jedná se o mnohem osobnější vstoupení, kde se dá snadněji přizpůsobit okolnostem.

Prezentiáda je sice zaměřena na prezentace v PowerPointu a Prezi, ale to není vše, z čeho můžete vybírat. Jste-li fanoušky jiných programů, nemusíte zoufat, jediná omezení, která jsou v pravidlech, jsou určené formáty, které se smějí odevzdávat, aby nedošlo k problémům s technikou. Povolené jsou tedy všechny práce ve formátech "ppt", "pptx", "pdf", "pez" a "odp".

I když možnosti omezíme, výběr není snadný ani mezi PowerPointem a Prezi. Rozdíly jsou vidět hned na první pohled, zatímco PowerPoint využívá jednotlivé, po sobě jdoucí slidy, v Prezi se pracuje s celým 2D prostorem, který máte k dispozici.

PowerPoint patří mezi spolehlivou a časem prověřenou klasiku, která se stále řadí mezi nejpoužívanější prezentační programy. Jeho velkou výhodou je přehlednost a jednoduché zpracovávání dat. Můžete si přímo v něm vytvářet vlastní grafy, tabulky a diagramy, navíc není problém jednotlivé informace aktualizovat a měnit.

Prezi oproti tomu může být pro posluchače neokoukaným překvapením. Tento program nabízí spousty možností, kde můžete využít vaši představivost. Když si pohrajete se vzhledem a naplánujete promyšlenou cestu mezi jednotlivými částmi prezentace, zoom nebo přelety mezi snímky lehce upoutají pozornost diváka a budou vítanou změnou od běžných powerpointových slidů. Nic se ale nesmí přehánět, nelogické spojitosti nebo přehnané efekty mohou naopak posluchače odradit.

Oba prezentační softwary mají své klady, proto při rozhodování nezapomínejte na vaše zkušenosti, volte jistotu, u které víte, že budete moci využít celý její potenciál. Experimentovat se ne vždy vyplatí, raději si vyberte program, který dostatečně znáte.