T&T - Barvy, fonty atd.

22.02.2017 | Petra Plachá | Tipy a triky

Kromě toho, aby prezentace zaujala a obohatila posluchače jistě také chcete, aby se vaše práce vzhledově líbila a byla příjemná pro diváka. Proto přišel čas, říct si několik slov o tom, jak by to vlastně celé mělo vypadat. Pár rad jak použít barvy, vybrat písmo nebo jak umístit text a obrázky se možná bude hodit.

Proč je vzhled prezentace tak důležitý? Zrakem přijímáme většinu informací, je to skoro 80% všeho, co vnímáme, proto vizuál ovlivňuje mnoho. Pro publikum vytváří přehlednost a strukturu, odlišuje důležité informace, které se pak lépe zapamatovávají a také zajistí snadnější udržení pozornosti. Nemyslíte, že stojí za to, dát si záležet na tom, jak prezentace vypadá?

Barvy. Jednoduchá černobílá prezentace prostě jen tak nezaujme. Chce to trochu oživit a barvy jsou dobrým způsobem. Všude nás obklopují, tak se jimi nechte inspirovat. Při výběru se řiďte instinktem, každá barva na lidi nějak působí a ke každému tématu se hodí něco jiného. Děláte prezentaci o lese? Trochu zelené neuškodí. Přednášíte na nějaké závažné téma? Tmavší odstíny pomohou s atmosférou. Vůbec nevadí si s tím trochu pohrát, ale nic se nesmí přehánět. Všechno by mělo být ucelené a sjednocené a i u barev platí méně je více – dvě tři barvy bohatě stačí.

Jistotou je také zvolit kontrastní barvy. Barevnost nesmí znemožnit čitelnost prezentace, nezapomínejte na to, že promítaná na plátně bude vypadat jinak než na monitoru počítače. Obrázky ve stejné barvě jako má pozadí moc pozornosti nezískají. Stejně tak je důležité mít dobře čitelný text, tomu pomůže varianta světlé pozadí a tmavé písmo, která je, zvláště u delších prezentací, pro oči příjemnější. U pozadí je nejlepší, pokud si ho vytvoříte sami, ale jestli trváte na použití předpřipravených šablon, i ty se dají přizpůsobit, nebo alespoň barevně upravit.

Další věcí, která obohatí prezentaci, jsou obrázky. Dejte si záležet, aby vynikly, ať jsou dostatečně velké, v dobré kvalitě, hezky viditelné na plátně i monitoru a působí dobře ke zbytku snímku. Jestli máte možnost, zkuste si obrázky vytvořit sami, nejenže nemusíte řešit autorská práva a na fotce bude přesně to, co chcete, ale i diváci a porota to jistě ocení.

Chcete-li se pustit do animací, trochu se mírněte. Je jednoduché to přehnat, nesnažte se nikoho oslnit. Animace se dají použít pro plynulost přechodů, zdůraznění nějakého konkrétního údaje nebo na znázornění nějakého principu či pohybu. Když už se pro ně tedy rozhodnete, buďte s nimi opatrní a použijte jen jeden druh, tak aby to bylo na pohled příjemné a nerušilo to pozornost publika.

Neméně důležitou částí je písmo. Stejně jako barvy by mělo být sjednocené, to znamená na všech slidech stejné, a jako obrázky by mělo být dostatečně velké a viditelné tak, aby ho přečetl i posluchač v poslední řadě. Dalším úkolem je vhodně si zvolit fonty písma. Kromě různých okrasných písem, která se do prezentací příliš nehodí, máme i písma obyčejná – patková a bezpatková. Pro nadpisy jsou vhodné patkové fonty, jsou výraznější a jednodušeji se pamatují. Pro zbytek textu se naopak hodí písma bezpatková, která se snadněji čtou. Dejte si také pozor, aby váš font uměl všechna písmena české abecedy, některé druhy se s naším jazykem příliš nekamarádí a rozhodně to pak nevypadá hezky. Ke zvýraznění nějakého hesla či důležité informace můžete použít kurzívu nebo tučné písmo, zkusit můžete i odlišení pomocí jiné barvy, nikdy ale text nepodtrhávejte.

Použijte svou fantazii, řiďte se instinktem, ale nezapomínejte, že v jednoduchosti je krása. V celé prezentaci je potřeba udržet přehlednost. Příliš barev, animací, stylů písma nebo hodně textu publikum lehce odradí. Když si s tím ale dáte práci a nic nepřeženete ani nezanedbáte, výsledek jistě bude stát za to.