T&T - Oblečení aneb Co na sebe?

08.03.2017 | Petra Plachá | Tipy a triky

Ohledně prezentace jste se už dozvěděli, co udělat proto, aby dobře působila a zaujala. Teď je řada na vás. Jak byste se měli na prezentování obléknout a upravit, aby byl dojem co nejlepší? Ani na tenhle detail nesmíte zapomenout.

Už u barev a fontů jste se dozvěděli, jak důležitý je vzhled a první dojem. To neplatí jen o vaší prezentaci, ale také o tom, jak vypadáte vy. Na vaší práci se může pokazit hodně věcí a to, jak působíte na posluchače, je jednou z nich. Můžete mít skvěle připravenou prezentaci a bezchybný projev, ale s mastnými vlasy a v teplákovce nemáte moc šancí uspět.

Velkou část vašeho vzhledu tvoří oblečení. Určitě tušíte, jak se obléct, pokud jdete předvést svoji prezentaci. Je dobré vybrat něco slušného, ale zároveň něco, v čem se cítíte pohodlně. Nervozita udělá svoje, pokud si ve svém oblečení budete připadat nepříjemně, projeví se to i na vašem vystupování před publikem.

Pánové, i když jsou džíny pohodlné, rozhodně nejsou vhodné. Jdete-li prezentovat, určitě neuškodí společenské kalhoty a hezká košile. Brát si oblek vás nikdo nenutí, ale pokud se pro něj rozhodnete, dejte si pozor, ať vám dobře sedí. Půjčený oblek od tatínka, který má moc dlouhé rukávy, dojem neudělá. Také myslete na to, aby byl dobře vyžehlený a nezapomeňte si správně zapnout knoflíky.

Dámy také nechají rifle, kraťasy a legíny doma. Sukně nebo šaty jsou dobrou volbou, věnujte ale pozornost tomu, kde vám končí. Krátkou sukní možná zaujmete, ale jdete přeci předvést svoje myšlenky a takhle se každý bude soustředit na něco úplně jiného. Nikdo nebude tušit, o čem jste vlastně mluvila. Navíc, pokud budou ostatní sledovat to, kam až se vám vyhrnuje minisukně, budete si toho všímat i vy, začnete být nervózní a neustálé upravování a popotahování nepůsobí moc profesionálně. Stejný případ jsou hluboké výstřihy, lepší je přece upoutat pozornost tím, co říkáte, nemyslíte?

Myslete i na vlasy. Delší prameny často navádějí k tomu si s nimi hrát, to se dá jednoduše vyřešit drdolem nebo zapletením. Ale nevadí ani rozpuštěné vlasy, pokud víte, že si je nebudete natáčet kolem prstů. U kratších sestřihů si klidně ponechte ležérní rozcuch, ale i tomu byste měli dát nějaký systém, abyste nevypadali, jako právě po probuzení.

Když prezentujete v týmu, bude dobře působit, pokud vám to spolu bude ladit, aby každý poznal, že patříte k sobě. Váš dress code můžete doplnit i společnými doplňky, například kravatou ve stejné barvě nebo třeba podobným účesem. Dokreslí to váš zevnějšek a dobrý dojem máte zajištěný.