Prezentiáda+ už zná všechny své vítěze

17.04.2015 | Anna Kociánová | Soutěžní kola

Dva dny. Třicet čtyři týmů. Dvě kategorie a dvě první místa. Tak se dá popsat dění na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy Univerzity v Brně ve dnech 16. a 17. dubna. Ještě pořád nevíte co se zde dělo? Prezentiáda+ měla své finále.

Ve čtvrtek bojovalo sedmnáct týmů z České republiky a Slovenska o titul nejlepších Prezentiádníků v kategorii základních škol. Po celodenním boji se jimi stali členové týmu Pumpalumpové z Liptálu se svou prezentací na téma "Dospělý v 15"?

Tím ale Prezentiáda+ neskončila. V pátek se totiž na ESF sešlo dalších sedmnáct týmů, tentokrát ze středních škol. Protože jsou středoškoláci o něco starší, měli ztížené pracovní podmínky. Za “domácí úkol” museli na grandfinále přivézt video, které propaguje soutěž Prezentiáda. Podmínkou bylo, že ve videu musí promluvit všichni, a že bude mít délku 20 -30 vteřin.

I přes malé technické problémy jsme nakonec viděli všech sedmnáct skvělých videí. “Ta videa byla neskutečná, velkou část z nich bych se nestyděla použít do naší kampaně. Bylo by skvělé, kdyby se k nám soutěžící přidali,” uvedla Adéla Šrutová, vedoucí PR a Marketing SCG, z. s. a také jediná žena v dnešní porotě.

Témata, na která musí vypracovat svou práci, jim však bylo stále utajeno. Dozvěděli se jej až ve čtvrtek, když dorazili na fakultu. Bylo to proto, aby si vyzkoušeli, jaké je to pracovat ve stresu. Jejich témata byla:

Všechny týmy se svého úkolu hrdě ujaly a viděli jsme spoustu skvělých prací. Bylo zvláštní, že v mnoha případech se obě témata propojila. Hlavním jazykem, kterému svět rozumí, byly v mnoha případech peníze. I v druhém tématu hrály důležitou roli. Zde bylo řečeno, že jsme loutky dnešní mediální doby, chceme mít drahé věci a necháme se kvůli penězům snadno zmanipulovat. Jak řekl tým JGIV++: „V dnešní době se každý musí prodat a potlačit to, co mu nejde.“

Dalším frekventovaným tématem bylo umění. Mnoho z našich soutěžících považuje umění za jazyk, kterému svět rozumí. Nápadů zde bylo mnoho. Jestli se lépe dorozumíme hudbou nebo výtvarným uměním, to už si musí každý rozhodnout sám. Vyhrát mohl ale jen jeden tým. Ještě než porota rozhodla, zeptali jsme se na názor dalšího porotce Zbyňka Pardubského, z PR oddělení Huawei Technologies. „Jsem zde letos podruhé v roli porotce a podle toho, co jsem zatím viděl, se kvalita prezentací přednášejících oproti loňskému roku zvýšila, což vnímám velice pozitivně. Letos SCG pořádalo několik workshopů o umění prezentace. Zcela evidentně tento workshop přinesl nějaké poučení, něco, co soutěžící nyní využívají.“

Všechny výkony byly velmi vyrovnané, ale vyhrát mohl jen jeden tým. Porota hodnotila u soutěžících mnoho aspektů například improvizaci, vzhled prezentace, týmovou práci nebo jak dokázali reagovat na dotazy.

Porota dnes udělila i speciální cenu poroty pro tým Nerudní, za skvělé propagační video.

Vítezství týmu Gale GJKT bylo překvapivé pro všechny. „Je to zvláštní, úžasné, báječné. Tým, který získal druhé místo, nás porazil v krajském kole, jsme divoká karta a vyhrály jsme to! Říkaly jsme si, že budeme tak v první pětce, ale tohle je opravdu nečekané.“

Poražené týmy to nevzdávají a těší se i na další ročníky. „Bereme to jako skvělou zkušenost, stálo to za to“, uvedly holky z TED týmu.

“Bylo to těžké rozhodnutí. Od chvíle co jsme rozdělili Prezentiádu na dvě kategorie, můžeme ocenit víc týmů, ale i tak je velmi těžké, vybrat si z těch sedmnácti jen tři nejlepší. Každý tým má svou silnou a slabou stránku, někdo má vtipnější video, ale celkově jde vidět, že si na tom všechny týmy daly obrovský kus práce. Jsem rád, že jsem mohl tak skvělý projekt vést.” řekl koordinátor projektů SCG z. s. a zároveň člen dnešní poroty Jiří Kazda.