JGN++ po roce Prezentiádu vyhráli

22.04.2016 | Anna Kociánová | Soutěžní kola

Dva dny. Třicet čtyři týmů. Dvě kategorie a pouze dvě první místa. Tyto pojmy nejlépe vystihují to, co se dělo 21. a 22. dubna na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Prezentiáda pořádala své hvězdné dvoudenní grandfinále. Vítězem se stal tým JGN++. V loňském roce kluci získali na Prezentiádě druhé místo. To jim ale nestačilo, a tak se letos opět vrátili - o něco schopnější a zkušenější a ve vítězství už jim nikdo nemohl zabránit.

Ve čtvrtek bojovalo sedmnáct týmů z České republiky a Slovenska o titul nejlepších Prezentiádníků v kategorii základních škol. Po celodenním boji se jimi stali členové týmu Trio červených se svou prezentací na téma “Krok do neznáma”.

To ale nebylo to jediné, co se ve čtvrtek stalo. V 9 hodin ráno se studenti středních škol teprve dozvěděli témata svých prezentací. Na výběr měli z témat “Investice do života” a “Život na baterky”. Aby to opravdu neměli vůbec lehké, tak na vypracování prezentace měli čas pouze do 19 hodin, potom už svou práci museli odevzdat, ať byla v jakémkoliv stavu.

Pátek se tak stal přehlídkou opravdu neuvěřitelných prací. Týmy prokázali, že pracovat v časové tísni pro ně není problém. Mnoho týmů také porotu překvapilo tím, že si ke svým pracím pořídili rekvizity, drobné dárky nebo handouty v různých podobách. Aby toho nebylo málo, studenti ze středních škol sebou na finále museli přivést také video na téma “Součást stáda”.

Jako první prezentoval tým VI. , který život na baterky zobrazil na příkladu lidí z redakce. Další na řadě byl tým Fundus Hamaka. I oni si vybrali pro svou prezentaci téma “Život na baterky” ti vymysleli zajímavou aplikaci s názvem Wake up late, která vás nechá spát. Obsahuje například GNV - generátor náhodných výmluv, který vás omluví, když zaspíte. Spošáci ve své práci přirovnávali baterie k člověku - a jejich vybíjení a nabíjení. Tým Krevety pobavil svým videem, ve kterém do klasických říkadel vložili slovo stádo. Vznikly z toho, vyloženě skvosty např. “Lepší vrabec v hrsti nežli stádo na střeše” nebo “Neházej stádo do žita”.

Tým Quo vadis? byl první, kdo si vybral téma “Investice do života”. Jejich téma zanechalo v posluchačích rozporuplné pocity. Přestavovaly problematiku tzv. dítě zachránce. Svou prezentaci zpracovali ve formě časopisu. Bratrské duo JGN++ zapojilo do své prezentace také publikum, které muselo hledat pod sedačkami schované otázky. Ti se zaobírali otázkou jaké investice děláme celý život - například investicemi času.

Vážnější atmosféra se v sále objevila při prezentaci týmu BaTerky. Pro ně bylo téma “Život na baterky” jasnou volbou. Oslím můstkem se od baterek a unavených “vybitých” lidí dostali k tématu deprese. Padající hvězdy se zamysleli nad tématem, které hýbe společností zda mít rodinu či kariéru - a co je pro život lepší investice. Baterie, které budou pohánět roboty, díky nimž jednoho dne budeme moct třeba obydlet i planetu Mars, o tom byla prezentace, se kterou přišel tým Hanky Fanky.

Tým F=m.a byl jedním ze dvou slovenských týmů, které se na finále v kategorii středních škol dostaly. Proto děvčata zvolila netradiční oblečení a přišly v košickém kroji. Další na řadu přišel druhý slovenský tým - Mercury team - ti se snažili publikum motivovat především k tomu, aby dělali co je baví a nenechali se ovlivnit stádem. Tým Bééé si s sebou přivezl také maskota - polystyrénovou ovci Květu. Ve své prezentaci mapovali její život a také to, co jí vybíjí a nabíjí její životní baterky. Crew of wonder v rámci života na baterky provedlo publikum virtuálním městem. Tři pánové v týmu Eďácii si své téma investice do života rozdělili na tři podtémata - škola, vlastní dopravce, naše budoucnost. Tým (NE)ZAPAMATOVATELNÍ dnes rozhodně popřel své jméno. Svou vtipnou prezentací o investicích do života rozesmáli mnohokrát celý sál. Nečekanou tečkou byla prezentace týmu Kgielordümnachur, který téma investici do života popsal na problematice uprchlické krize. Podle jejich názoru jsou právě mladí muži, kteří cestují do Evropy “investicí” jejich rodin, které tak doufají, že se jim podaří zachránit celou rodinu.

Po půlhodinovém rozhodování se porota rozhodla a vítězem se stalo Bratrské duo JGN++. Ti byli ze svého vítězství opravdu nadšení. "Máme pocit zadostiučinění, letos jsme se Prezentiády účastnili naposledy, a tak jsme si jako vzpomínku chtěli odvést nějaké slušné umístění. Je to dobrý pocit i proto, že nám loni vítězství uteklo jen o desetiny bodu", shodli se oba bratři Karvajovi.

Projekt zhodnotila také jeho koordinátorka Adéla Šrutová: “Prezentiáda je tak trochu moje dítě. Její první ročník jsem vyhrála a od té doby si jí hýčkám ať už z pozice člena PR a marketingu a později také jako vedoucí této sekce, kde jsem měla možnost vymýšlet celou její kampaň. Letos jako koordinátorka jsem si zkusila, jaké to je, když to celé stojí jen a jen na vás. A přestože stále je co zlepšovat, tak si myslím, že jsme to společně s mým týmem zvládli dobře. Co se týče soutěžících, tak ti mají můj veliký obdiv. Dobře si pamatuji jaké to je stát na jejich místě a myslím si, že se všechny týmy zhostily svého tématu se ctí.”

Prezentiádu ocenil i proděkan ekonomicko-správní fakulty Masarykovy Univerzity Ing. Petr Smutný Ph.D.“Pokud budu počítat i krajská kola, tak jsem zasedal v porotě prezentiády již pošesté. Úroveň prezentování je poměrně vysoká až srovnatelná s prezentováním studentů, kteří navštěvují naši fakultu. Svého favorita na první místo mám, ale určit ostatní příčky bude oříšek.”

Tým Hanky Fanky získal 11. místo a jeho kapitánka Eliška Martincová nám prozradila co je silnou stránkou jejího týmu. “Ve svém projevu vsázíme hlavně na improvizaci, nic neočekáváme a vše necháváme náhodě. Věříme, že jsme mohli být i lepší, ale to jde přeci jen vždycky, byla zde opravdu velká konkurence a několik týmů nás opravdu překvapilo svým projevem a nápady na zpracování.”

 

Pořadí:

1.  místo: JGN++ (Jiráskovo gymnázium, Náchod)

2. místo: Padající hvězdy (Gymnázium a SOŠ, Chodov)

3. místo: (NE)ZAPAMATOVATELNÍ (Gymnázium Dašická, Pardubice)

4. místo: Fundus Hamaka (Gymnázium Vítězslava Nováka, Jindřichův Hradec)

5. místo: Bééé (VOŠ a SPŠ, Šumperk)

6. místo: F=m.a (Gymnázium sv. T. Akvinského, Košice)

7. místo: Šumperští stavaři (SŠŽTS, Šumperk)

8. místo: Quo Vadis? (Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Mladá Boleslav)

9. místo: MERCURY TEAM (Súkr. Gymnázium Mercury, Bratislava)

10. místo: Krevety (Wichterlovo gymnázium, Ostrava)

11. místo: Hanky Fanky (Gymnázium Uherské Hradiště)

12. místo: BaTerky (Eko gymnázium, Brno)

13. místo: Kgielordümnachur (Gymnázium Jana Keplera, Praha)

14. místo: Spošáci (Soukromá podnikatelská SŠ Česká Lípa)

15. místo: VI. (Gymnázium Sušice)

16. místo: Crew of wonder (SPŠ a VOŠ, Chomutov)

17. místo: Eďácii (SOŠ Nové Město na Moravě)

 Fotogalerie na Facebooku